Mi is az a mongol futóegér?

A mongol futóegér egy Ázsiában őshonos kistestű rágcsáló. Eredetileg mint laboratóriumi állat került Európába és Amerikába, de kíváncsi és szelíd természete miatt hamar kedvelt háziállat lett.

Földrajzi elterjedés

Mongóliában és környékén (Dél-Szibériában, Észak-Kínában stb.) él, fél-sivatagi sztyeppéken, ahol a hőmérséklet éjszaka -40°C, nappal 50°C is lehet!

Első felfedezők

A nyugati világban Armand David révén ismerték meg őket 1866-ban. A francia misszionárius rajzokat készített a "kicsi sárga patkányokról", sőt, pár példányt el is küldött Franciaországba. Ott a természettudományi múzeum egyik kutatója, Milne-Edwards hivatalos latin nevet adott neki, így lett

Meriones unguiculatus.

Meriones egy katona a görög mitológiából (ld. Homerosz: Iliász). Sisakján vaddisznóagyarat hordott az állat iránti tisztelete jeléül. Unguiculatus azt jelenti kicsi-karmos. Tehát a teljes név jelentése ilyesmi: "karmocskás harcos".

Tudomány és vérvonal

1935-ben Dr Kazuga 20 mongol futóegérpárt gyűjtött és szállított Berlinbe, hogy állatkísérletekhez használja őket. Amerikába 1954-ben kerültek, hasonló célból. A laboratóriumi dolgozókat elbűvölte az állatka, és egyre többen vitték haza házikedvencnek. Rövid időn belül az állatkereskedésekben is megjelent. Érdekes tény, hogy minden egyed, ami manapság a világ állatkereskedéseiben kapható, gyakorlatilag az 1935-ben befogott példányok leszármazottja. (Ez azért elég komoly beltenyésztés, ha meggondoljuk... Esetleg valaki elmehetne Mongóliába egy kis génfrissítésért...) Jelenleg is használják őket az alábbi tudományos kutatásokban: diabétesz (cukorbetegség), epilepszia, rák, bakteriális és virális fertőzések, stb.

Rendszertan

Latin név: Meriones unguiculatus (Milne-Edwards, 1867)

Angol név: Mongolian Gerbil, legtöbbször egyszerűen csak "gerbil"

Rendszerani kategóriaLatin névMagyar név
TörzsVertebrataGerincesek
OsztályMammaliaEmlősök
RendRodentiaRágcsálók
CsaládMurideaEgérfélék
AlcsaládGerbillineaVersenyegér formák
NemzetségMerionesFutóegerek
FajMeriones unguiculatusMongol futóegér

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mongol_futóegér

Anatómia, élettan

Mérete: Az egérnél nagyobb, a patkánynál kisebb állatka. A teste átlag 13cm, a farka 12cm.
Súlya: 50-100g (a hím kissé nagyobb)
Élettartam: 3-4 év (5 év maximum)
Szívfrekvencia: 360/perc
Légzési frekvencia: 90/perc
Életciklus: policiklikus, az alvási és ébrenléti időszakok váltják egymást. Leginkább talán a nappal és az éjszaka határán aktívak (hajnalban/reggel és alkonyatkor/este), de képesek a gazdi életritmusához igazodni!

Életmód

A mongol futóegerek Mongólia félsivatagi sztyeppéin élnek. Hosszú lábaik a gyors menekülést szolgálják, ugrani is nagyokat képesek. Erős fogaik a kemény magokkal is elbánnak. Sivatagi lakóhelyüknek megfelelően szervezetük a víz hatékony megtartásához alkalmazkodott. Metabolikus (biokémiai) úton is képesek vizet előállítani száraz táplálékból, vagy a testükben raktározott zsírból. Ha rendelkezésükre áll sem isznak sok vizet, alig termelnek vizeletet és a székletük is nagyon száraz. Néhány kígyót és ragadozó madarat leszámítva alig van természetes ellenségük.

Nappali állatok, bár a legforróbb órákat föld alatti járataikban vészelik át. Kolóniákban élnek. A kolónia élén a domináns pár áll, csak ők szaporodnak. A kolónia tagjai tulajdonképpen az ő leszármazottaik. Egy kolónia 300-1500 m2 területet tart magáénak. A területet behálózzák föld alatti járataik, ezeknek egy központi és 10-20 egyéb bejárata van. Nagyon territoreális állatok, a területüket akár súlyos küzdelem árán is megvédelmezik, a betolakodót akár meg is ölhetik. A kolónia tagjai a szaguk alapján ismerik fel egymást. Ha a másik egér idegennek "szaglik", megtámadják.

Előkészületek a házikedvenc fogadásához

Lakásproblémák

Ketrec vagy terrárium? A ketreccel több probléma is van: A rácsokon keresztül kiszóródik a forgács, és a vasrácsok folytonos rágcsálása mindkét fél - állat és gazdi - idegeire megy. A vasráccsal való hadakozástól kikophat a szőr az állatka pofiján. A ketrecet nem lehet annyira vastagon megtölteni alommal, hogy az ideális legyen az áskálni imádó egereknek. Ha a ketrec alja műanyagból van - legtöbbször ez a helyzet - akkor azt előbb utóbb kikezdik és vehetsz egy másik ketrecet.

A terrárium minden szempontból jobb választás. Tisztítani is könnyebb és mutatósabb is. Talán csak a súlya jelent némi gondot, ha takarításra kerül a sor, és messze van a fürdőszoba.

Léteznek kifejezetten mongol futóegerek számára készült lakóhelyek sok-sok alagúttal - láttam párat a neten. Takarítani nagyon macerás lehet. Az állatok talán kedvelik, de még erről sem vagyok meggyőződve. Szerintem ez is olyan, mint sok gyerekjáték. Annyira tuti kész, hogy épp a lényegét veszti el. Az én egereim pl. naponta átrendezik a terráriumot.

A méret az egyik legfontosabb dolog. Természetes körülmények között 40-50 méter is lehet a területhatárok között, a függőleges dimenziónak pedig csak az ásókedv (és a talaj minősége) szab határt. Ezt ugyan meg kell osztani a többiekkel, de akkor se kevés. Ekkora területet még a legnagyobb rajongó sem tud biztosítani házikedvence számára, de a szükséges minimumot mindenképpen meg kell adni. A pontos számok tekintetében természetesen nem egységes a netes társadalom, a wikipédia 70-80 literes terráriumot javasol két állat tartása esetén.

Arányok: Kövessük az arany középutat. A kicsi alapterületű, nagyon magas üvegedénynek rossz a szellőzése, az alacsonyat pedig nem lehet elég vastagon megtölteni alommal. A mongol futóegér egyik alapvető igénye az ásás. Az alapterületet növelhetjük galériázással is. Ennek még az az óriási előnye, hogy ha az etetőhelyet a galérián alakítjuk ki, nem szóródik tele alommal.

Az egér-hon legyen abszolút szökésbiztos. A szökevény talán élvezi a szabadságot, de ezer veszély leselkedik rá: mérges szobanövények, hálózati kábel, macska stb. Az is fontos, hogy kívülről se lehessen egyszerűen kinyitni, ez az egyéb háziállatoktól (macska) véd.

Az alábbi képeken ötletes terrárium meoldások találhatók.
www.gerbilsite.com - tank2.jpg
www.freewebs.com/rabbitsnrodentscareinformation-gerbilcage1.bmp
Adrika honlapja-almok -image423.jpg

És itt vannak a saját terráriumaim (bőven merítettem ötleteket a fenti oldalakról...):

Alom

Az alommal szemben támasztott legfontosabb követelmények: abszorbálja a kellemetlen szagokat, ne tartalmazzon az állat számára mérgező vegyületeket, ne legyen poros, legyen kényelmes, és ne legyen megfizethetetlen.

Faforgács: Nálunk gyanítom, hogy fenyőből készül, ez olcsó és könnyen beszerezhető. Az angol nyelvű honlapokon gyakran riogatnak vele, hogy fenoltartalma miatt légzési és májproblémákat okozhat - esetenként az embereknek is. Állítólag létezik kezelt formája is, amiből kivonják a fenolt. Én laboratóriumi patkányalmot használok, nem tudom milyen fa és kezelik-e. Előfordulhat, hogy kedvencünk allergiás az alomra, ennek legfeltűnőbb jele a vörös orrocska! Az asztalos ismerős nem jó ötlet. Az a forgács túl poros, ezért légzési problémákat okozhat.

Kukorica csutka darálva: Előnyei: Jó abszorbens. Nem okoz allergiás problémákat. Puha, kényelmes. Hátrányai: Ehető, és ha az állat túl sokat eszik belőle, emésztési problémái adódhatnak (ritkán). Sűrűbben kell takarítani, mert a pisis alomból ammónia fejlődhet, ami légzési problémákhoz vezet, baktériumok telepedhetnek meg rajta stb. A beszerzése sem lehet egyszerű, nem kapni minden állatkereskedésben. (A neten találtam forrást, de rendelni nem próbáltam.)

Lucerna: inkább csak kiegészítőnek. Jó fészekanyag, és ha megeszi, jó kálciumforrás. De nem jó abszorbens és hamar szaga van.

Fű a kertből: rizikós az esetleges, baktériumok és paraziták miatt.

Újságpapír: Soha! Tele van mérgező festékanyagokkal!

WC papír: Csak akkor, ha egérkénk minden másra allergiás. Hamar büdösödik, ezért naponta kell cserélni. Fészekanyagnak viszont ideális. Szórakoztató látvány, amint állatkáink apró miszlikre szabdalják, majd adagonként a szájukba tömve behordják a fészkükbe. Ezzel órákat el bírnak szórakozni.

Föld és homok: A kedvencünknek talán tetszik, de tisztítani nagyon nehéz. A gombák és baktériumok is kedvelik.

Lakáskultúra, belsőépítészet

Ha kész a lakás, ideje otthont varázsolni belőle!

Fészek: Kell egy intim zug, ahol alszanak. Hogy kellőképp kényelmessé és puhává varázsolhassák, tegyünk a terráriumba fészekanyagot: WC papírt, papírzsebkendőt (ne illatosítottat!), szénát vagy papírfecniket (nem is kell, hogy fecni legyen, majd ők "ficnisítik"). A papír ne tartalmazzon festékanyagokat. A vatta, és más texiliák nem jók, főleg nem bébiegerek fészkébe!! (Beleakadhat a lábuk, és akkor az anyjuk akár amputáció árán is ki fogja őket szabadítani...inkább ne gondoljunk ebbe bele...)

Rágnivaló mindig legyen!! Ez nem csak élvezet, hanem életbevágó dolog. A mongol futóegérnek, mint minden rágcsálónak, folyamatosan nőnek a metszőfogaik. Ha nem tudják őket megfelelő mértékben koptatni, olyan nagyra nőhetnek, ami már akadályozza őket a táplálkozásban. Akár éhen is halhatnak!

Edzőterem. A hörcsögkerék elengedhetetlen kellék, mert levezeti a mozgásigényüket. Igaz, ez erősen egyéniség-függő. Vannak, akik éjjel-nappal tekerik, vannak, akik soha felé sem néznek. A műanyagkeretes olcsóbb, de időnként - sejthető okokból - újat kell venni. A teljesen fém rágásbiztos, viszont hangosabb, mint a műanyag. Egyesek szerint a keresztrácsok közé beszorulhat a farkuk... Ha aggódunk emiatt, érdemes körbetekerni valami papírragasztóval (a neten láttam ezt az ötletet). A zörgést is meg lehet oldani - nekem sikerült! Vettem pici csapágyakat (hűtőgép-alkatrész boltban), és beépítettem a kerékbe. Tuti hangtompító!

Homokfürdő: Jót tesz a bundájuknak. Talán fogat is mosnak vele. (Keveset megesznek belőle, valóban a foguk tisztítása végett.) Csincsillahomokot használjunk, az biztosan tiszta. Az igazi homok kevésbé steril. A homokban is folyton ásnak, ezért egy mélyebb üvegtál, vagy gömbakvárium a legalkalmasabb a fürdőnek - amiből még ki tudnak mászni -, így a forgács is nehezebben szóródik bele. Vagy tehetjük a galériára is, ha van. Ha nem akarjuk, hogy toalettnek használják, vegyük ki 10-15 perc után. És csak hetente kínáljuk fel nekik. Ha nem vesszük ki a fürdőt és hagyjuk, hogy ezt válasszák toalettnek, akkor a homokot rendszeresen cserélni kell, mert pár nap után már büdös. Viszont ha tényleg csak ide pisilnek, akkor az almot ritkábban szükséges cserélni.

Labirintus: A vízvezeték-szerelésnél használt PVC csövekből kitűnő és olcsó egérlabirintust lehet készíteni házilag (talán még egy hónapig is kitart…). Soha ne ragasszuk össze, mert ki kell néha takarítani. Elromlott porszívó gégecsővel, vagy a fák gyökerének közvetlen öntözését szolgáló műanyagcsővel szintén vidám perceket szerezhetünk házikedvencünknek.

Egyéb ötletek: Törött cserépedények, kókuszdióhéj, papírdobozok és szinte bármi ami eszünkbe jut. Egy a lényeg: vagy legyen rághatatlan, vagy felejtsd el, hogy épen visszakapod.

Csak néhány anyag képes hosszabb ideig ellenállni a gerbilek rágószenvedélyének:
Plexi: Ez kinézetre üvegszerű átlátszó, de puhább, házilag is megmunkálható anyag. Minimum 3mm vastag legyen. Fúróval fúrható, fűrésszel fűrészelhető, de ha nem jól csinálod, eltörik. A forrasztópáka segítségével meg lehet olvasztani. Összeragasztani acetonnal szoktuk, ez feloldja az összeragasztandó felületek felszínét és a két felület gyakorlatilag eggyé válik. (Csak abszolút sima felületek esetén működik.) Utána jó alaposan el kell mosni.
Bambusz Jó kemény, így eltart egy ideig, amíg szétrágják. Lépcsőt, hidat, házikót is építhetsz belőle. Olyan lesz a terrárium, mintha az egérke Hawaiin nyaralna.
Kerámia: szilikonnal, vagy ragasztópisztollyal ragasztható.
Fém és üveg: házilag nehezen megmunkálható, inkább kész dolgokból építkezzünk.

Néha szükség van a berendezési tárgyak ideiglenes rögzítéséhez. Erre két lehetőség van: tépőzár vagy drót.

Poci kérdések

Táplálék

A mongol futóegér mindenevő. Eszik magokat, gyümölcsöt, zöldséget és rovarokat.
A következőkben felsorolt táplálék-ötletek többségét a netről gyűjtöttem, és nem volt alkalmam mindet kipróbálni. Van köztük olyan is, ami az egyik weblap szerint jó, a másik szerint nem. Célszerű az új ételből először csak keveset adni, és figyelni a hatást: egyáltalán megeszi-e, vagy csak az "éhhalál szélén", nem lesz-e hasmenése tőle, stb. Az egerek is egyéniségek. Lehet, hogy amit az egyik nem szeret, a másik viszont nagyon. Az ideális tápanyagösszetétel kb. a következő: min.18% fehérje, max.5% zsír, a többi főleg szénhidrát.

Laboratóriumi patkánytáp: Többé-kevésbé az ideális arányban tartalmazza a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Nálam mindig van az etetőben, végszükség esetére. Csak akkor fanyalodnak rá, ha más nincs. Viszont biztosan nem éheznek.

Magmix: Ha tehetjük válasszunk kifejezetten mongol futóegerek számára összeállított elegyet. A magmixszel az a baj, hogy egerünk kiválogatja belőle a kedvenceit, a többit meg otthagyja, és bízik abban - általában nem alaptalanul - hogy megsajnáljuk, és adunk neki újabb adagot. Így viszont nem jut a megfelelő összetételű táplálékhoz. A legtöbb rágcsálóeleségben napraforgómag is szép számmal akad. Ez a mongol futóegerek "csokija". Ha rajtuk múlna, csak azt ennének, márpedig a szotyiban nincs meg minden, amire szükségük van, viszont csúnyán el fognak hízni. Ha ilyen eleséget tudunk csak beszerezni, legjobb, ha kiválogatjuk belőle a napraforgómagot és csak pár szemet adunk naponta - kézből kínálva. Így tudjuk legkönnyebben elnyerni a bizalmukat. Láttam olyan magmixet is, ami össze van rúddá préselve. Ez jó, mert így kénytelenek állatkáink változatosan étkezni. Az enyémek nem rajongnak érte, szinte a patkánytáppal egy szinten mozog.

Gyümölcsök, zöldségek: Heti 2-3 alkalommal adhatunk egy keveset. Figyeljük, hogy megeszi-e. Ami még másnap is ott hever, vegyük ki, mert megpenészedik. Néhány lehetőség: alma*, körte*, eper, cseresznye, szőlő, áfonya, sütőtök, répa*, uborka*, karfiol, brokkoli, spenót, borsó, cukkini stb. A gyümölcsök magvait mindig vegyük ki, több is van köztük, ami toxikus. Citrus-féléket ne adjunk neki: hasmenést okoz nekik, talán mert túl savas, nem tudni pontosan. (Nem kell a C-vitaminról gondoskodni, csak a főemlősök és a tengerimalac nem tudja maga előállítani.)
*: Ezeket próbáltam, szeretik.

Gabona-alapú ételek: puffasztott rizs, kukoricapehely (corn flakes), zabpehely OK, de semmiképp ne legyenek édesítve. Natúr pattogatott kukorica, kenyér stb.

Állati eredetű táplálék: Jó fehérjeforrás. Tejtermékek közül a sajt*, emellett lehet próbálkozni keményre főtt tojással*, macskakajával és - igen! - rovarokkal úgyszintén. Ha sikerül az undorodat legyűrni, a lisztbogárlárva és a tücsök a legjobb és legegyszerűbb választás, mert ezeket az állatkereskedésekben is lehet kapni. Az általad elfogott legyek, sáskák kevésbé ajánlottak, nem tudhatod, milyen vegyszereket szívtak magukba. Egyes állatok olyannyira kedvelik és élvezik a vadászatot, hogy egészen bevadulnak és a rovarral együtt az ujjadat is elkapják! Jobb, ha egy csipesszel adod neki!
*: Ezeket próbáltam, ettek belőle, de nagyobb lelkesedésre számítottam.

Egyéb: széna (állatkereskedésből), lucerna

Kaki??? Igen, a rágcsálók gyakran elfogyasztják a saját vagy másik kakiját. A vastagbélben élő baktériumok által termelt B vitaminhoz jutnak így hozzá.

Amit soha ne adj a mongol futóegérnek:
Csoki: meg is ölheted vele, theobromine van benne, mint a teában, kávéban. Az állatok szervezete nem tudja lebontani, ezért toxikus számukra. Koffeinszerű hatása van, pl. szívinfarktust okozhat.
Nyers tojás: az esetleges szalmonella miatt lehet halálos.
Alkohol: ezt nem is kell magyarázni...
Kávé, tea: A mongol futóegér kávé nélkül is "pörög", nem kell ennél jobban felpörgetni.
Mennyit adjunk enni? A tápból vagy magmixből mindig legyen hozzáférhető mennyiség. Az új ételből először mindig csak egy keveset adjunk, mert ha túl sokat eszik belőle, vagy érzékeny rá, emésztési problémákat okozhat. A hasmenés pedig halálos is lehet!
A terhes és szoptatós mamák mégtöbb fehérjét és zsírt igényelnek a tejtermeléshez. Ebben az esetben 18-21% fehérjebevitel az ideális.

Víz

A mongol futóegerek sivatagi állatok, de ez nem jelenti azt, hogy nem isznak vizet. Nem isznak sokat, de minden nap igénylik a FRISS vizet. Kb. 4ml-t fogyasztanak el naponta (csak összehasonlításképpen: az egér 15ml-t iszik). A mongol futóegerek szervezete a víztakarékosságra van berendezkedve. Az eredmény: nagyon kevés vizelet és száraz széklet.

A vizet nem jó ötlet edénybe tenni, mert kiborítják, összeszemetelik. Az önitató palack sokkal jobb megoldás. Mindig ellenőrizni kell, hogy nem dugult-e el a szája. Megfelelő magasra kell helyezni, hogy az állat némi ágaskodással elérje, de soha ne lógjon bele a vége az alomba. Legjobb, ha üvegből van, és fém a kupakja, mert a műanyagot előbb-utóbb kikezdik és vehetsz új itatót. Amit próbáltam:
Vaakumos önitató üvegből. Nem jött be. A vaakum vagy túl nagy volt és nem jött a víz, vagy kicsi és kifolyt az egész. Végül leesett és eltört.
Műanyag önitató palack, műanyag kupakkal fémgolyós csőrrel: Először sikerült belenyúlnom olyan gyártmányba, aminek nem működött megfelelően a golyója. Végül a "Biba" tökéletesen bevált. Viszont ez is műanyagból készül. Ha ketrecünk van, egyszerű a dolgunk: erősítsük kívülről fel és csak a fémcső lógjon be a rácsok között. A terrárium keményebb dió. A flakont lecseréltem üvegre. Szerencsére a kupaknak standard mérete és menete van. A kupak védelmével hosszasan küzdöttem sikertelenül (ezalatt kettőt miszlikbe aprítottak), végül beletettem az egészet egy 45fokos PVC csőbe és lezártam a végét takaró rózsával (szerelvényboltban kaphatók). A PVC cső és némi drót segítségével ráadásul könnyen felhelyezhető az itató a terrárium falára.
Ezen a képen még jobb megoldás látható, az itató egy fémketrecbe van helyezve.

Egérlélektan

A mongol futóegerek kolóniákban élnek. Társas lények, az egyedül tartott állat stresszes, visszahúzódó és rövidebb ideig él. Ezért mindig párban kell tartani őket. Ha nem akarjuk, hogy az egerek szép lassan kitúrjanak bennünket a házból, válasszunk egynemű párokat. Kitűnően elvannak így is. A nagyobb csoportot általában szintén nem javasolják. Nekem jelenleg négy lányegér lakik együtt tökéletes békességben. Igaz, a helyzet speciális: anya + három lánya, összeszoktatásra nem volt szükség.

Tehát ha minden előkészület megvolt, jöhetnek az egerek a kéglibe. Ha egy alomból valók, akkor nincs gond. Ha viszont két idegen egérkét próbálunk összebútoroztani, akadhatnak nehézségek. Előfordulhat, hogy a már összeszokott párunk egyik tagja elpusztul. Ilyenkor az új társ elfogadtatása sem mindig zökkenőmentes.

Új barátság születik (?)

Legkönnyebben fiatal 2-3 hónapos állatokat lehet párba fogni. Ebben a korban még nem annyira territoreálisak, és könnyedén kötnek új barátságokat más fészekből származó fajtársakkal. Ezt próbáltam és tényleg könnyen ment. Alig volt bunyó, igazi verekedés - sebekkel - pedig egyáltalán nem. A továbbiakban mások tapasztalatait idézem!!

Felnőtt állatok esetében a hímekkel több esélyünk van, akár egy másik felnőtt hímet, akár egy fiatal példányt akarunk társítani hozzá. A fiatal példány esetén gyorsabb sikerre lehet számítani.

Ha a hímet egy felnőtt nősténnyel akarod összehozni, két dolgot kell figyelembe venni: 1. Mindig a hím legyen otthon és a nőstény legyen az "új lakó". Ellenkező esetben szinte biztos, hogy verekedés lesz belőle. 2. Nagyban növeli a nőstény barátkozókedvét (és/vagy csökkenti a verekedőkedvét), ha éppen tüzel.

Két felnőtt nőstényt összeszoktatni gyakorlatilag lehetetlen… Hasonlóképp nem fűznek sok reményt egy felnőtt nőstény és egy fiatal (bármilyen nemű) egyed összeszoktatásához sem. Ennek az az oka, hogy a mongol futóegerek esetében a nőstény az, aki erősebben territoriális viselkedésű. A természetben a domináns nőstény a kolónia vezére.

Kettőnél több állatka összeszoktatása szintén macerás, és előfordul, hogy a kezdeti siker idővel mégis kudarcba fullad és összevesznek. Ez mindkét nemre jellemző. A 2hím+1nőstény és a 2nőstény+1hím variáció általában szintén bajt szülhet. A nőstények folyton, a hímek pedig a nőstény tüzelése során fognak esetleg csúnyán összekapni… Ezek csak kellemetlen, viszonylag gyakorta előforduló esetek. Az is lehet, hogy minden a legnagyobb rendben lesz...

Soha ne próbáljunk egy új egyedet beszoktatni egy már összeszokott csoportba, mert a csoport tagjai együttes erővel próbálják majd megölni a betolakodót!

A több mint egy éve egyedül élő mongol futóegér már nehezen fogad el új társat, de semmi sem reménytelen...

Az összeszoktatás:
Mindig semleges területet válassz (kivéve a fenti hím-nőstény esetet), pl. egy frissen kimosott terráriumot, ami mentes minden illatmaradványtól.
Soha ne hagyd őket magukra, az első találkozáskor. Van némi esélye, hogy mire visszajössz két véres egeret fogsz találni…

"Spit-cage" technika

Ha az azonnali haverság nem működik, legjobb, ha egy középen dróthálóval elválasztott terráriumot használsz (vagy két ketrecet egymás mellett). Az állatkák először csak látják és szagolják egymást, de nem verekedhetnek össze. Így megszokják egymás szagát, és idővel összemelegednek. Ez az állapot akár hetekig is eltarthat, nem szabad türelmetlennek lenni. Ha láthatólag acsarkodnak egymásra, akkor a procedúra hosszabb ideig fog tartani.

Próbálkozhatunk napi háromszori térfélcserével, így a szaguk az almon összekeveredik. A szagot megszokva egyszercsak azt fogják hinni, hogy régóta ismerik egymást. A térfélcsere jó alkalom a próbatesztre is: az egyiket áttesszük a másikhoz, és figyeljük a reakciót. Ha verekednek, a másikat vedd ki és tedd át az üres térfélre. Ha viszont nyugton vannak és nem törődnek a másikkal, akkor talán a finishben vagyunk. Ha azt veszed észre, hogy a rács két oldalán egymás mellett alszanak, megpróbálhatod összeereszteni őket. Ha összekapnak, válaszd szét őket (használj kesztyűt…)
Ha két-három hét után is ugyanott tartanak, sajna nem sok az esélye, hogy valaha is sikerülni fog.
Ezeken az oldalakon lehet ötleteket gyűjteni a terrárium felosztásához:
TheGerbils.com - Splittank.html
www.twinsqueaks.com - split-tank.html

Tipikus viselkedési elemek

A *-gal jelölt dolgokat én is láttam már. A többi mások megfigyelése, a netről gyűjtöttem.

Bundatisztogatás*: a szociális kapcsolatok megerősítésének a jele a kolónia tagjai közt. Néha ez olyan heves, hogy ki is tépődik némi szőr. Nem pontosan tudni ennek az okát, talán a dominancia kifejezését szolgálja.

Veszélyjelzés*: Ha a mongol futóegér veszélyt érez - hirtelen meglát vagy meghall valamit -, a hátsó lábával dobogni kezd. Ilyenkor a többi állat is fülelni kezd, elmenekül vagy elbújik.

Gyors, hangos rohanás*: Bújóhelyre való menekülés. A fajtárs lábdobogása válthatja ki.

Négy lábán áll, farok a levegőben, szeme tágra nyitva*: Az intenzív figyelem jele. A fajtárs lábdobogása ilyen reakciót is kiválthat.

Két lábra állás*: Távolra figyel, az esetleges veszélyeket latolgatja. Ha a te feltűnésed váltotta ki, jelenheti azt is hogy "Szia, látlak téged! Gyere és adj szotyit".

Verekedés*: Ha egymással szemben állnak a hátsó lábukon és a mellsővel boxolnak, az a fiatal állatokra jellemző. Talán a leendő territoreális viselkedést gyakorolják. Esetleg a kolónián belüli rangsorolás eszköze. Ha verekedés csöndben zajlik, akkor többnyire ártalmatlan. Ha a verekedés után elkezdik egymást tisztogatni -nincs baj.

Üldözés*: Egymás sarkában vannak. Ha az üldözést bundaápolás követi, az jó jel. Ha két üldözés között egymást szagolgatják, az a párosodás jele is lehet. Az üldözés azonban igazi verekedéssé is fajulhat!

Ásás a sarokban*: Sztereotip viselkedés, hisz látszólag teljesen céltalan és hiábavaló. A szabadban a mongol futóegerek járatokat ásnak. Az ásóösztön kielégítése fontos, és megnyugtatja őket. Lehet a terrárium kis méretére fogni, de hiába veszel 500 literes tartályt, annak a sarkát is kaparni fogja. Ha sok érdekes dolog van körülötte - alagutak, rágcsálnivaló ágak, futókerék stb. - talán kevesebbet kapargál, de ez sem biztos.

Az akvárium üvegfalának nyalogatása. A szomjúság jele is lehet.

Ugra-bugra*: Fiatal állatok teszik leginkább, egyszerre ugranak, fordulnak meg és tűznek el.

Méregetés: Ha két idegen találkozik, felmérik az erőviszonyokat. Ki a domináns, ki az alattvaló. Felágaskodnak, felpuposítják a hátukat, hogy nagyobbnak látszanak. Olyasmit jelent, hogy "hé és is vagyok akkora, mint te, ha kekeckedsz velem megjárod!"

Agreszió: Az igazi verekedést nem lehet a játékos bunyóval összetéveszteni: üldözés, harapás, visítás jellemzi. AZONNAL szét kell őket választani! Vastag kesztyű kell! A harapás ugyan nem neked szól, de ebben a hangulatban ki tud különbséget tenni a másik mongol futóegér és az emberi ujj között? És ez a harapás tényleg harapás! A verekedés néha akkor zajlik, amikor nem vagy otthon, és mire hazaérsz már vége. A csata azonban egyre durvábbá válhat és halállal is végződhet! Figyelj a sebesülésekre! Ha véres a farok töve, verekedés volt. Legjobb, ha szétválasztod őket, amikor nem vagy velük.

Magányosan alvó állat. A kolóniatagok mindig együtt, egymás hegyén-hátán alszanak. Ha jelenség több napon át fennáll, az annak a jele, hogy a többiek nem fogadják be. Akkor pedig hamarosan verekedésre is sor kerül.

Menekülés. Az egyik elbújik a másik elől és visít, ha a másik a közelébe megy. Ha még enni sem mer előjönni, akár éhen is halhat! Válaszd szét őket!

Kolónia-osztódás: A természetben, ha a kolónia mérete átlép egy határt, egyes állatok elvándorolnak, és új kolóniát hoznak létre. Néha a házikedvencekkel is előfordul, hogy egyik napról a másikra összevesznek, összeverekednek, és csak azt vesszük észre, hogy külön fészekben alszanak. Nincs mese ilyenkor sajnos el kell őket választani, mert komolyan is bánthatják egymást. A "válásnak" nem tudjuk az okát, és szerencsére csak ritkán fordul elő.

Amikor kicseréljük az almot, mindig tartsunk meg egy keveset az előző alomból, és szórjuk az új alom tetejére. Így az állatkák visszakerülve a helyükre, érezni fogják a forgácson a társuk szagát is. Innen tudják, hogy az alom KÖZÖS. Ha két vagy több terráriumunk van, ne keverjük a berendezést (vagy előtte mossuk el alaposan), mert ezzel összezavarjuk őket. Ha a másik terrárium lakóit tapiztuk előtte, mossunk kezet. Ne ragasszunk "betolakodó" szagot egyik állatra se!

Egér szelídítés

A szelídítés kulcsa a jutalom. Ez az ő esetükben a napraforgómag.

Menj és moss kezet! Tedd be a kezedet a ketrecbe. Ne kergesd, hagyd, hogy ő jöjjön oda. Ha nem üldözöd, és rájön, hogy nem jelentesz veszélyt, a kíváncsisága úgyis oda fogja csalni. Megszagolja a kezedet. Talán meg is kóstolja. Ez általában nem fáj. Ha mégis, akkor fújj az arcába. Lehet, hogy szimplán kajaszaga van a kezednek. Ha a kezedben szotyi van, azt ki fogja venni. Először nyilván elszalad vele, később (órák, napok) már ott helyben fogyasztja el. Emeld magasabbra a kezed, hogy ágaskodnia kelljen. Majd még magasabbra, hogy fel is kelljen másznia érte a kezedbe. Végül - egyszer talán - úgy is a kezedbe ugrik, ha nincs benne szotyi…

Türelem és megint türelem! A mongol futóegerek is egyéniségek: van olyan, akinek hetek kellenek, hogy megbarátkozzon veled, a másiknak pár perc is elég.

Nagytakarítás

Alomcsere

Mivel a mongol futóegér nem vizel sokat és a széklete sem lágy vagy büdös, nem kell hetente cserélni! Sőt! Nem is ajánlott, mert az új alomról hiányzik a saját és a lakótárs szaga, ami még az összeszokott partnerek között is viszályt szülhet. A fellángoló területi vitákat megelőzhetjük, ha az új alom tetejére mindig szórunk egy kicsit a régiből. Általában 2-4 hetente érdemes cserélni. Ez állatkáink szokásaitól is függ. Ha pl. kijelölt toalettjük van, akkor elég azt cserélni sűrűbben, a többit csak havonta.

Az állatokat tegyük biztonságos helyre - pl. egy műanyagdobozba. Adjunk nekik WC papír gurigát, annak nem tudnak ellenállni és leköti őket arra az időre, amíg elkészül a tiszta lakás. Vegyünk ki mindent a ketrecből. Esetleg a fészket meg lehet próbálni egyben kivenni aztán érintetlenül visszatenni, és csak minden 2-3. takarítás során lecserélni.

Nagymosás

Szappan vagy erősebb anyag egyaránt megteszi, lényeg hogy a végén jó alaposan el legyen öblítve, ne maradjon vegyszer még nyomokban sem.

Izopropil-alkohollal - ablaktisztító folyadék - is lehet takarítani, jó antibakteriális hatású. Én még nem próbáltam. Használata előtt célszerű a terráriumból kiporszívózni a maradék almot és a port. A használat után pedig papírral kitörölni, és jó alaposan megszárítani, hogy az alkohol teljesen kipárologjon.

Aki nagyon zöld, használhatja az ecet és szódabikarbóna elegyét is (buborék fog fejlődni). Állítólag jól tisztít és fertőtlenít.

Egészségügy

Bunda és bundaproblémák

A mongol futóegér rendszeresen tisztálkodik. Az egymás bundájának tisztogatása tipikus szociális magatartás. Az egerek hasának közepén található az illatmirigy (hímeknek kicsit nagyobb). Ezzel jelölik meg a környezetüket és a kolónián belül egymást.

Szőrhiány. A szőr hiányozhat a nyakon vagy a farok tövén - pl kissé eltúlzott kurkászás következtében-, de lehet fertőzés jele is! Figyeljük, nem vakarózik-e túl sokat! A mongol futóegerek vedlenek is néha, ez természetes.

A szőr elszíneződése: A vizelet néha megszínezi a bundát azon a környéken, ez inkább a szaporodó nőstényekre jellemző. A bunda rozsdás is lehet, ez esetben a száj környékén, oka a ketrec vasrácsának kitartó, bár hasztalan rágcsálása. Hasonló okból hiányozhat az orráról a szőr… Már csak ezért is jobb a terrárium!

Egyéb bajok

A mongol futóegerek alapvetően erős immunrendszerű állatok. Néha azonban megbetegedhetnek. Ez leggyakrabban valami allergiás érzékenységre vezethető vissza. Ráadásul gyakran epilepsziásak, talán az erős beltenyésztés miatt.

A legjobb gyógymód a megelőzés. Biztonságos lakóhely, egészséges étrend és rendszeres víz.

Betegségre utaló jelek: aluszékonyság, súlycsökkenés, agresszív viselkedés, étvágytalanság, furcsa testtartás, ápolatlan bunda, furcsa légzés (hangos, túl gyors, túl lassú) stb.

Allergia: egyértelmű jele a vörös orr. Általában az alom okozza. Ha biztosra akarsz menni, tartsd őket egy ideig WC papíron vagy hasonlón (sajna ezt mindennap cserélni kell) és ha pár nap alatt elmúlik, akkor próbálj másmilyen almot használni.

Epilepszia: elég gyakori náluk, ezért is használják őket ezzel kapcsolatos orvosi kutatásokban. Az enyhe roham jele csuklásszerű rángatózás az egyébként mozdulatlan, csukott szemű állaton. Leginkább stressz váltja ki - pl. ha túl sokat, vagy vadul "szeretgették". Kezelés: vissza tenni szépen a helyére, és nem piszkálni annyit szegényt. Előfordulhat nagyobb roham is - teljes vagy részleges paralízis órákon át - durva látvány, de általában ez is elmúlik. Az állatka tud vele élni, pláne ha elkerüljük a kiváltó okokat, de a faj érdekében az ilyen állatokat tenyésztésbe vonni tilos!

Sebek: Leginkább a farok tövén, arcon, mancson. A mongol futóegér harcias kis lény, előfordul, hogy a nézeteltérés tettlegességbe fordul. Ilyenkor el kell a bajkeverőt különíteni. A verekedés halálos sebet is okozhat, ez ellen nem tudsz mit tenni, nem voltál épp ott, épp akkor. Ilyen az élet… Szerencsére ritkán fordul elő.

Törött csont: Talán leesett valahonnan, vagy harci sérülés, esetleg beszorult a hörcsögkerékbe… Nem igazán lehet semmit tenni vele, magától gyógyul két hét alatt. Ügyelni kell, hogy a vízhez és táplálékhoz hozzáférjen!

Daganatok, kelések: Ez állatorvosi ellenőrzést igényel. Valószínűleg csak a műtét segít.

Légzőszervi fertőzés: Leggyakoribb háromhetes korukban. A bébik összegömbölyödnek, szemük csukva, a bundájuk fölborzolva, és furcsa hangokat hallatnak légzés közben. Leginkább a rossz alom okozza, vagy a nem elegendő anyatej miatti gyenge fizikum. Antibiotikummal talán gyógyítható. Az amerikai egértartók Ornacycline-t használnak, fogalmam sincs lehet-e itthon hozzáférni ilyesmihez. Kezelés nélkül többnyire elpusztul…

Farokvesztés: Leginkább akkor fordul elő, ha a farkánál fogva próbáljuk erőszakkal elkapni. Nem a farok törik le, csak a bőr jön le a farkáról. Elég csúnya látvány. Soha ne fogjuk a farka végénél fogva!!!! Kezelés: tegyük tiszta helyre. Idővel a csupasz rész leszárad. Nem nő vissza soha. Az egérkének egy ideig problémái lehetnek az egyensúlyozással, de aztán megszokja.

Túlnőtt fogak: A rágcsálók metszőfogai folyamatosan nőnek. Ha nincs elég rágcsálnivaló a terráriumban, akkor előfordulhat, hogy túl hosszúra nőnek a fogak. Egy idő után ez már a táplálkozásban is akadályozza az állatot, ráadásul fájdalmas is lehet. Kezelés: Vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz, aki egy speciális szerszámmal méretre igazítja a fogakat. Ez az egyetlen betegség az itt felsoroltak között, amivel magam is szembesültem. Azt vettem észre, hogy az enyhén molett egerem egyik napról a másikra lefogyott. A felkínált táplálékot - diót, tökmagot (imádják!) - csak forgatta a mancsában, majd lemondóan otthagyta. Bejelentkeztem állatorvoshoz, addig meg összetörtem neki a kaját. A doki fél perc alatt elintézte és nem kért semmit... Azóta szépen visszahízott az egérke :-)

Séta a nagyvilágban

Soha ne hagyd egyedül, ha kivetted a terráriumból! Vigyázz ne férjen hozzá elektromos vezetékekhez, vagy mérgező növényekhez. És olyan dolgokhoz se nagyon, amiket te sajnálnál ha szétrágna, márpedig ami rágható és hozzáférhető az garantáltan szét lesz rágva.

Mérgező növények: amarillisz, ciklámen, diffenbachia, leander, mikulásvirág, filodendron, rhododendron stb.

A gerbil nyaralni megy

Sose hagyd hosszú időre egyedül. Ha nem jól számolod ki a kaját, éhen hal. A víz akármilyen sokat hagysz neki, bealgásodik, megbüdösödik, baktériumok lepik el. És a verekedések is végzetesek lehetnek. Sajna kiszámíthatatlan, hogy az évekig jó barátságban élő állatok mikor vesznek hirtelen össze.

Megoldás: Keress valakit, akire rábízhatod. Léteznek kisállat-hotelek is. Általában a tenyésztők foglalkoznak ilyennel is.

Magaddal is viheted, ha megengedik ott, ahova mész. Sose hagyd a kocsiban egyedül, nyáron simán hőgutát kaphatnak.

Tenyésztés

Néhány tényadat

Szexuális érettség: nőstény 2 hónap (vagy kevesebb, ha kifejtett hím mellé tesszük), hím 3 hónap
Reproduktív időszak: egész évben
Ovuláció, ösztrusz (amikor a nőstény "tüzel"): 4-6 naponta, 12-18 órán át. Legtermékenyebb az ellés napján! Átmenetileg megszűnik, ha csak nőstényekkel van együtt.
Terhesség: 23-26 nap
Emlők száma: 8db
Utódok száma: Egy alkalommal 1-10 között, általában 6. A rekord 14. (Ha csak egy születik, az nem biztos, hogy megmarad, mert nem jelent elég "ingert" az anya számára a megfelelő tejtermeléshez. Az anya néha maga öli meg a túl gyenge újszülötteket.) Évente 7-8 alkalommal ellenek (ha nem teszünk ellene semmit).
Születési súly: 2,5-3,5g
Szemnyitás: 16-21 nappal a születés után.
Szopási idő: 3-4 hét, de 5-6 hétig még az anyjuk mellett a helyük, mert nem elég önállóak.
Reproduktív életkor: Nőstény esetében kb. két év. A hím egész életében nemzőképes.
Monogámok? A természetben talán igen. De ott csak a domináns pár szaporodik!

Hímek és nőstények megkülönböztetése

Gyakorlat kérdése. Fő mérvadó a végbélnyílás és a húgyivarszerv közti távolság. Ez a hímek esetében sokkal nagyobb. Kifejlett egyedekben nyilvánvaló, ráadásul ott vannak a feltűnő herék. Ha azonban nem akarunk szaporulatot, akkor rizikós a felnőtt életkort megvárni, hogy az egyedeket nem szerint különválogassuk. A bébiegerek viszont bosszantóan egyformák. Legkönnyebben 10 napos korukban lehet őket megkülönböztetni, később a szőrük eltakarja a pici ciciket. Ezekből az emlőkből a nőstények testén 8 párat lehet megfigyelni. A hímeknek nincsenek ilyen emlői, ezzel szemben az illatmirigy láthatóan nagyobb. (A 10 napos bébiket már meg szabad fogni, de óvatosan, mert nagyon ficánkolnak!)
Ezen az oldalon találhatók képek is, amik sokat segítenek!

Vemhesség

Nászéjszaka: Általában este párosodnak, leggyakrabban a reggeli ellést követő este. Ha a nőstény tüzel, addig rohangál a hím előtt, amíg az utána nem megy. Ekkor hívogatóan felemeli a hátsó felét és a hím elvégzi a feladatát. Ha a nőstény nem tüzel, amikor a hím kergeti, szembefordul vele és talán még visít is. Ez nem baj, csak jelzi a hímnek, hogy hűtse le magát, még nincs itt az ideje... A hím ilyenkor jobbhíjja nyalogatni kezdi magát. Ha sikerült a szex, akkor mindketten mosakodnak. A násztánc tipikus eleme, hogy a hím gyakorta izgatottan dobol a lábával.

Honnan tudod, hogy vemhes a gerbiled? Ha már jó ideje egyszer sem láttad őket szexelni, ez azt jelenti, hogy a nőstény megtermékenyült (mivel a vemhesség alatt nem tüzel). Ha van otthon mérleged, méregetheted, a 10 naptól kezdve tapasztalod majd, hogy nő a súlya. A pocakja csak 2-3 hét múlva kezd növekedni. A vemhesség vége felé még a magzatok mozgása is észrevehető. Végül az ellés előtti pár napban az emlők is nagyobbakká válnak.

Mi lehet az oka, ha nincs szaporulat?
A nőstény túl fiatal, vagy túl öreg.
Ha valamelyikük el van hízva (bizony!!).
Nem bírják egymás búráját - ilyen is van.
Éhezés, szomjazás, betegség.
Sterilitás.
Kellemetlen környezeti tényezők: túl meleg, túl hideg, túl koszos, túl párás, túl sötét...
Folyamatos zaklatás, stressz
Unalom. Adj nekik játékokat, bújóhelyet, fészekanyagot, rágnivalót

Terhesség: Alapvetően 23-26 nap, de ha még szoptatja az előző almot, akkor akár 40 nap is lehet, mert a szoptatás gátolja a petesejtek beágyazódását.

Egyes nőstények agresszívebbekké válnak az anyaságtól, mások éppoly szelídek maradnak, mint voltak. Ha nagyon nem akarja, hogy tapizd, vagy a fészek közelébe kerülj, tarts ezt tiszteletben. Ha engedi, hogy megfogd, nagyon vigyázz a pocijára, egy túl erős vagy durva mozdulattal megsértheted a magzatokat.

Legyen a terráriumban fészeképítő anyag, puha papír stb. Legyen egy ház, ahova bebújhatnak, vagy takard le ruhával a ketrec egyik oldalát. Nekik is szükségük van egy kis magánéletre. Etesd őket még a szokottnál is jobb minőségű eleséggel. Legyen a szokásosnál nagyobb (18%) fehérjetartalma! Ne felejts el friss vizet adni minden nap!

Születés

A szülés: Általában éjszaka, vagy hajnalban történik és 1-2 óra hosszú. Ha megszületet az apróság, az anya elrágja a köldökzsinórt, megeszi a méhlepényt (kitűnő fehérje- energia- és vasforrás) és tisztára nyalogatja a kicsit. A halvaszületettet megeszi (az anyatermészet nagyon racionális...). Ha mind megszületett, az anya összegyűjti őket a fészekbe.

Ha az apa velük maradt, még aznap este újra párosodni fognak. Aztán a következő napot apuci a fészken kívül, a "kanapén" tölti, de nem kell aggódni, hamarosan visszafogadják a fészekbe. A természetben csoportokban élnek hímek és nőstények együtt. A hím egyed nem bántja az utódokat, sőt még segít is a nősténynek. Így hát, ha nem bánjuk a folyamatos szaporulatot, nem kell őket elkülöníteni még átmenetileg sem.

Az első két hétben legjobb, ha békén hagyjuk őket. Csak etetni és itatni kell. Továbbra is ajánlott a magas fehérjetartalmú táplálék, és az intim sarok. Amúgy tudják, mi a dolguk, nem igénylik az emberi segítséget...

Egyedfejlődés: A megszülető apróságok csupaszok, vakok és teljesen magatehetetlenek. Életük teljesen a szüleiktől függ.

Fontosabb lépések:
4-5 nap múlva jelennek meg az első szőrszálak.
Az 5. nap nyílik ki a fülük.
A 10 naptól már a bátrabbak kimászhatnak a fészekből - ha a mama engedi.
A 12-14. nap nő ki a foguk.
A 15. naptól kóstolgatják a vizet és a szilárd táplálékot.
A 16-21. napon nyílik ki a szemük. Először az egyik, aztán a másik.
A 35. napra megtanulnak önállóan enni, de azért a biztonság kedvéért még egy hetet érdemes várni az elválasztással.
Ez az oldal fényképek segítségével mutatja be az egyedfejlődést. Nagyon cuki!!

Kannibalizmus: Ritka, de előfordul. Legtöbbször az elpusztult kölyköt ignorálják, esetleg kikotorják a fészekből és kész. Szélsőséges esetekben maga az anya pusztítja - és fogyasztja - el a kölyköket. Ilyen megtörténhet (nem törvényszerűen!) ha:
az anya túl gyengének/betegnek találja az újszülöttet ahhoz, hogy túléljen
folyamatosan zaklatják
teljesen tapasztalatlan
ha nem termel elegendő tejet (mert pl. éhezik, szomjazik, túl kevés a kölyök stb.)
beteg, vagy sérült, pl. az emlői befertőződtek és a szoptatás fájdalmat okoz
túl sok a kölyök.

Gyermekáldás - csupán kíváncsiságból?

Ha nem vagy tenyésztő és nem is akarsz az lenni, jól gondold meg, mire készülsz!

Van elég helyed? Legalább három terrárium fog kelleni: egy a szaporodó párnak, egy a lányutódoknak, egy a fiúknak. Ha a különnemű utódok együtt maradnak, igen hamar elveszted a kontrolt a szaporulat fölött!

Mit fogsz csinálni a bébikkel? Van aki szívesen örökbefogad? Biztos vagy benne hogy el tudod adni/ajándékozni őket? Egy pár 6-8 bébivel fog megajándékozni havonta!!!

Válaszd ki gondosan a szülőket. Minél távolabbi rokonok annál jobb (a beltenyésztés miatt). Csak egészséges, jó kondiban lévő egyedeket szaporíts! (Főleg a mama fontos, hogy bírja a szoptatással járó extra terhelést.)

Csak egyszer akarsz kölyköket? Nem túl jó ötlet. Ebben az esetben a hímet legkésőbb az ellésig el kell választani a nősténytől, aki így kénytelen lesz a természetestől eltérő módon, egyedül felnevelni az utódokat. Szerencsés esetben bírja a strapát, de mi van, ha nem? Mi van, ha teljesen tapasztalatlan kezdő (ez az első ellése)? Lehet, hogy megviseli, ijedős lesz, harapós lesz. Lehet, hogy elhanyagolja, sőt - szélsőséges esetben - megöli a kölyköket!

Megoldás? A legjobb mindenkinek, ha két "fészekben" gondolkodsz: A hímet nem veszed ki ellés után. Így szinte biztos, hogy még aznap újra párosodni fognak, viszont apuci segít anyucinak a gyereknevelésben. Melegíti, mosdatja őket. Így anyucinak is lesz egy-két nyugodt perce, nem lesz ideges és kimerült, a gazdival szemben is barátságosabb lesz...

Úgy kb. három hét múlva, de legkésőbb a következő ellés előtt, ki kell venni a hímet. Hogy ne legyen ő sem egyedül, vigyük vele a fiúgyermekeit is. A tinédzser lányok az anyjukkal maradnak, ők is sokat tudnak segíteni a bébik gondozásában (ha nincs lánygyerek, megteszi egy ivaréretlen fiúcska is). Végül, ha a második alom is felcseperedett, ideje gondolkodni az ifjoncok jövőjéről...

Színváltozatok és öröklődésük

Egy kis elméleti háttér

A gének a kromoszómák adott szakaszai, amik egy-egy meghatározott funkciót ellátó fehérjét kódolnak. Fogantatásunk pillanatában minden génből kettőt kapunk, egyet a spermium, egyet a petesejt hordoz. Egy adott génből többféle változat is előfordulhat a populációban, ezek az allélok. Hogy az adott allélok közül melyik kettőt hordozzuk, az a szüleink és a véletlen kérdése.

Az egyes génváltozatok néha egyenrangúak és mindketten kifejtik hatásukat, erre azt mondjuk kodomiancia. (Pl. ha az emberi embrió hordozza a A és B vércsoport génjét is, akkor a vércsoportja AB lesz.). Máskor az egyik allél által hordozott tulajdonság domináns, azaz ha jelen van, elfedi a másik -recesszív - tulajdonságot. (Pl. - a vércsopotnál maradva - ha az emberi embrió hordozza a A és 0 vércsoport génjét is, akkor a vércsoportja A lesz.) Általában a domináns allélt nagybetűvel, a recesszívet kisbetűvel jelöljük.

A mutáció a gén módosulása, azaz egy újabb allél keletkezése.

Homozigóta az egyed az adott génre nézve ha mindkét - apai és anyai eredetű - kromoszómáján ugyanazt az allélt hordozza, heterozigóta, ha különbözőek az alléljei.

Fenotípus az a tulajdonság, amit vizsgálunk (pl hogy a vércsoportja valakinek 'A' ). Genotipus azt jelzi, hogy az adott tulajdonságot kódoló allélekből melyik kettő fordul elő az egyedben ( Pl. 'A' vércsoport esetében ez lehet AA vagy A0).

Mostpedig vegyük a gerbil bunda genetikát

Akit nem kifejezetten érdekel a színek kialakulásának élettani háttere, ajánlom az alábbi, képekkel is illusztrált honlapokat:
Zarposz Mongol Futóegér Tenyészet
www.egerbil.com
The Gerbils Color Palette

Konkrét keresztezéseket lehet elméletben kipróbálni a
Gerbil Genetics Calculator nevű oldalon. Aranyos rajzokkal illusztrált, matematikai valószínűségeket is számoló program.

Aguti A-C-D-E-G-P-spsp
A szőr fetékanyagát, a melanint a melanociták szintetizálják elkülönült sejtalkotókban, a melanoszómákban. A szintézis kezdeti lépése a tirozin átalakítása dopakinonná. Ezt az átalakulást a tirozináz nevű enzim katalizálja. A dopakinon ezt követően további enzimek által vezérelt lépéseken át vagy sötétbarna/fekete eumelaninná, vagy sárga/vörös pheomelaninná alakul.

A melanoszómák komplex szerkezetű sejtalkotók. A pheomelanoszómák gömbölyűek, homogének, általában csoportosan helyezkednek el a sejtmaghoz közel, az eumelanoszómák oválisak, bonyolult belső szerkezetük van, és szétszórtan fordulnak elő, ami jobb UV abszorpciót eredményez. A melanoszómákba az enzimek transzportfehérjék segítségével kerülnek bele. Az eumelanoszómák esetében a tirozináz szállításához a P fehérje elengedhetetlen (a pheomelanoszómák más módon képződnek).

A melanociták működése hormonális szabályozás alatt áll. Ha az agyalapi mirigy MSH-ja (melanocita stimuláló hormon) kötődik a melanociták felületén található receptorhoz (melanocortin-1 receptor, Mc1r), a sejten belül megnő az eumelanin képződéséhez szükséges P anyag mennyisége, és a tirozináz aktivitása is fokozódik. (A P anyag többé kevésbé mindent vagy semmit módon működik és egy adott hormonszint felett jelenik meg. A tirozináz aktivitása egyenletesen és arányosan követi a hormonszintet.) A receptornak van egy antagonistája (gátlója) is ezt aguti fehérjének nevezik. Az aguti fehérjét a környékbeli sejtek képezik a szőrszál növekedésének egy adott szakaszában. Ilyenkor a hormonális serkentés nem működik, nem keletkezik P anyag és a tirozináz is alacsonyabb aktivitással üzemel. Ha alacsony a tirozináz aktivitása és nincs P anyag, az állapot a pheomelanin képződésének kedvez. A magasabb tirozináz aktivitás mellett ezzel szemben eumelanin szintetizálódik - de csak ha P anyag is jelen van. A természetes életkörülmények között tökéletes rejtőszín (aguti) úgy alakul ki, hogy a szőrszál képződése során először eumelanin termelődik, majd pheomelanin , így a szőrszálak vége fekete, közepe sárga lesz.

Csincsilla A-c[chm]c[chm]-D-E-G-P-spsp
(halvány) Csincsilla A-c[h]c[chm]-D-E-G-P-spsp
Himalája A-c[h]c[h]-D-E-G-P-spsp
A C gén (color, albino) a tirozináz enzimet kódolja. A csökkent működőképességű és egyben hőérzékeny enzim (c[chm]: chinchilla medium) a hűvösebb testrészeken kvázi normálisan működik, de a melegebb testtájakon nem képződik sárga pignement. Alacsony hormonális serkentés alatt (amikor az aguti protein aktív) a tirozináz aktivitása a pheomelanin képződéséhez sem elegendő. Magas MSH hatás mellett ugyan nő az enzimaktivitás, de mire elérné a pheomelanin képződéséhez elegendő szintet, addigra a P anyag is megjelenik, ezért eumelanin képződik. Így a fekete-sárga helyett sötétszürke-fehér (csincsilla, colorpoint golden aguti) színűek lesznek a szőrszálak. (A farok többé kevésbé aguti színű.)

A himalája mutáció még drasztikusabban csökkenti a tirozináz aktivitását. A melegebb részeken egyáltalán nem képződik pigment, a hűvösebb tájékokon (kevés) eumelanin képződik a fentiek miatt. Az ilyen egér teste fehér, farka kicsit sötétebb, ezt a színt nevezik himalájának (dark tailed white). Heterozigóta formában (c[h]c[chm]) a csincsilla egy világosabb árnyalata alakul ki.
(Humán albinizmus egyes fajtái mögött ugyancsak ez a mutáció áll.)

Méz A-C-D-ee-G-P-spsp
Schimmel A-C-D-e[f]e[f]-G-P-spsp
Az E (extention) gén a melanocortin receptort kódolja. Ha a receptor gyengén muködik, akkor nem csak az aguti fehérje megjelenésekor, hanem a teljes szőrszálnövekedés során pheomelanin képződik. (A hormonális serkentés nem érvényesül.) Sárga, azaz méz színű egérkét kapunk (dark eyed honey/algerian fox). A szem pigmentációja nem hormonfüggő, ezért normális, fekete.
Ez e[f] (fading yellow) mutáció a fentihez hasonló színt hoz létre, ami azonban idővel eltűnik a törzsről, így a felnőtt egér fehér színű, sárga farokkal (Schimmel).

Arany A-C-D-E-G-pp-spsp
A P (pink eyed dilution) gén a P proteint kódolja. Ez az anyag csak az eumelanin képződéséhez kell. Hiányában az eumelanoszómákba nem lép be a tirozináz enzim, így egyáltalán nem működőképesek. A nagy mennyiségben jelen levő dopakinonból mind pheomelanin képződik, a szőrszálak élénk sárga - arany színűek (argente golden) lesznek. A szem pigmentációja is gátolt - az egérke szeme piros. (Érdekesség, hogy human albinizmus hátterében legtöbbször ennek a P génnek a mutációja áll.)

Csincsilla A-C-D-E-gg-P-spsp
A G génről elég keveset tudni, valószínűleg egy a pheomelanin képződésében szereplő enzimet kódol. Ez még nem felderített területe a tudománynak. Hibás gén esetében nem képződik sárga pigment, ebben az esetben a hidegebb testtájakon sem. A tirozináz aktivitása normális, ezért a fekete pigment szintézise zavartalan, a szőrszálak fekete-halványszürke színűek. Az eredmény csincsilla egérke (grey aguti). Mint látjuk az angol szakirodalom megkülönbözteti a két csincsilla változatot...

Deluted A-C-dd-E-G-P-spsp
Erről a génről még nem volt szó. Az elkészült, festékkel teli melanoszómák a melanocita nyúlványaihoz szállítódnak és onnan átkerülnek a hámsejtekbe, ahol kifejtik jótékony - pl UV szűrő - hatásukat. A D gén a szállítófehérjét kódolja (myosin 5), ezért mutációja estén kevesebb pigment kerül át a hámsejtekbe (és szőrszálakba). Az eredmény egy a domináns D-hez képest halványabb színárnyalat. Nyilván egy fehér egéren nem változtat sokat...

Fekete aa-C-D-E-G-P-spsp
Az A (non-aguti) gén az aguti fehérjét kódolja. Ha tehát a gén hibás, a fent vázolt gátlás megszűnik és a szőrszál teljes növekedése során eumelanin fog képződni. (A gátlásnak a hasi tájék világosabb színében is nagy szerepe van, ezért az ilyen "aa" egérkék hasa és háta egyforma színű lesz. Jelen esetben fekete (black).

Most pedig lássuk, hogy módosítják a génmutációk egymás hatását:

Nutmeg aa-C-D-ee-G-P-spsp
Ez egy érdekes eset, mert a csökkent hatású receptor gátló fehérjéje is hibás. Hogy hogyan lesz ebből a kombinációból fekete végű sárgásbarna szőrszál...
Pala aa-C-D-E-gg-P-spsp
Nehéz megmondani, hogy ha az aa gén következtében úgysem szintetizálódik sárga pigment, miért van a gg-nek egyáltalán hatása... De van, a fekete helyett sötétszürke az egér (slate).
Polárfox A-C-D-ee-gg-P-spsp
Az 'ee' a sárga szín megnövekedett arányát okozza, a 'gg' viszont gátolja a sárgát. Így az állat fiatalon szürkés barackszínű, aztán lassan halvány csincsillaszerűvé válik.
Ezüst nutmeg aa-C-D-ee-gg-P-spsp
A sima nutmegnél szürkébb a g mutáció miatt.

Lila aa-C-D-E-G-pp-spsp
Az aa fekete színt eredményezne, de a p gén hibája csökkent eumelanin-szintézist okoz. Így alakul ki ez a szürke, piros szemű egér (lilac).
Yellow fox A-C-D-ee-G-pp-spsp
Az 'ee' és a 'pp' is sárga színt okoz, a 'pp' emellett piros szemet (kicsit halványít is) (red eyed honey)
Sáfrány aa-C-D-ee-G-pp-spsp
Az előzőhöz képest csak annyi, hogy az 'aa' miatt kicsit sötétebb a színe (hormonális serkentés nincs gátolva) és az állat hasa is ugyanolyan színű (red fox).
Elefántcsont A-C-D-E-gg-pp-spsp
Egyik festékanyag szintézise sem zajlik rendesen a g és p mutációk miatt (ivory).
Kék aa-C-dd-E-G-P-spsp
A fekete szín higításával kapjuk ezt az acélszürke színt (blue).

A c[chm] és c[h]mutációk néhány szín esetében (tipikusan a pp mellett, de néha máskor is) heterozigóta formában is megmutatkoznak, halványítanak:
Az arany színű egérből így lesz
Topáz A-Cc[chm]-D-E-G-pp-spsp
Krém A-Cc[h]-dd-E-G-pp-spsp
A lila egérből
Zafír aa-Cc[chm]-D-E-G-pp-spsp
Ezüst aa-Cc[h]-D-E-G-pp-spsp
Homozigótaként gyakran módosítja a másik mutáció okozta színt, az enzim hőérzékenysége miatt az orr és farok sötétebb lesz mint a test.
A fekete egérből így lesz
Burmai aa-c[chm]c[chm]-D-E-G-P-spsp
Sziámi aa-c[h]c[chm]-D-E-G-P-spsp
Himalája aa-c[h]c[h]-D-E-G-P-spsp (Ez is himalája, de ennek a farka feketébb!)

Bizonyos esetekben a többszörös mutáció a teljes festékszintézist megszűnteti, így alakulnak ki a fehér egérkék.
Ha a 'C' és 'P' gén is hibás - akár c[chm]c[chm]pp akár c[h]c[h]pp - rózsaszín szemű fehér egeret kapunk. Ilyen esetben a többi gén bármilyen lehet, nem tud a helyzeten javítani. Például:
A-c[h]c[h]-D-E-G-pp-spsp
Ha van legalább egy működő C gén, akkor P-től függően piros szemű fehér vagy fekete szemű fehér egér születhet. Ha a P gén sérült, akkor a 'G' valamint az 'A' és/vagy 'E' gén működésképtelensége vezet fehér színhez. Például:
A-C-D-e[f]e[f]-gg-pp-spsp vagy aa-C-D-E-gg-pp-spsp esetleg aa-C-D-e[f]e[f]-gg-pp-spsp. Ezek az egérkék a pp miatt piros szeműek.
Ha a P gén nem sérült a szemszín fekete. Ebben az esetben az E sérülése mellett még a C és/vagy G gén hibája is jelen kell, hogy legyen a fehér szín kialakulásához. Pédául:
A-c[chm]c[h]-D-ee-G-P-spsp vagy A-c[h]c[h]-D-e[f]e[f]gg-P-spsp vagy aa-cc-D-e[f]e[f]-gg-P-spsp

Foltos A-C-D-E-G-P-Sp/sp
Az egyedfejlődés során a megtermékenyített petesejt osztódásával képződő sejteknek meg kell találniuk a helyüket. Szabályos vándorlásukat a megfelelő szabályozó gének csodálatosan rendezett ki-be kapcsolódása (hol átíródik róluk a fehérje, hol nem) teszi lehetővé. Ezen gének bármilyen mutációja súlyos - legtöbbször halálos -kimenetelű zavart okoz az embrionális fejlődésben. A melanociták vándolásának zavara - ami a foltosságot okozza - önmagában még nem lenne súlyos probléma, általában azonban más folyamatok is zavart szenvednek. Ezért van az, hogy az Sp/Sp homozigóta embriók elpusztulnak. Erre a mutációra azt mondjuk domináns, pedig ha tényleg domináns lenne az Sp/sp egerek is elusztulnának.. A helyzet inkább szemidominánsnak mondható, ez azt jelenti, hogy a heterozigóta egyedben a mutáns és az egészséges gén együttes hatása nem minden sejtben egyforma, és sok más tényezőtől függ. Ezért marad életben - és örvend jó egészségnek - az Sp/sp foltos (spotted) egérke. A foltosság bármilyen alapszínnel kombinálódhat - bár a fehér egérben nyilván rejtve marad...

Szakirodalom

Szakirodalom

BARSH,G.S. (2001)
Coat color muatations, animals. On: http://www.chincare.com/Pages/PGdocs/mutationsgenetics.pdf
BARSH,G.S. (1996
The genetics of pigmentation: from fancy genes to complex traits. Trends Genet., 12, pp. 299-305.
BENNETT,D.C. & LAMOREUX,M.L. (2003)
The color loci of mice--a genetic century. Pigment Cell Res., 16, pp. 333-344.
HALABAN,R., MOELLMANN,G., TAMURA,A., KWON,B.S., KUKLINSKA,E., POMERANTZ,S.H. & LERNER,A.B. (1988)
Tyrosinases of murine melanocytes with mutations at the albino locus. Proc.Natl.Acad.Sci.U.S.A, 85, pp. 7241-7245
STEINGRIMSSON,E., COPELAND,N.G. & JENKINS,N.A. (2006)
Mouse coat color mutations: from fancy mice to functional genomics. Dev.Dyn., 235, pp. 2401-2411.
YAMAGUCHI,Y., BRENNER,M. & HEARING,V.J. (2007)
The regulation of skin pigmentation. J.Biol.Chem., 282, pp. 27557-27561.

Függelék

Felhasznált források - angol nyelven

TheGerbils.com - Everything about gerbils
Mutationsgenetics.pdf
www.egerbil.com
Guide To Gerbils As Pets
GerbilSite - Husbandry
Rabbits N'Rodents - Gerbils
Gerbil Breeding and Development
The Gerbils Color Palette
Gerbil Genetics and Breeding
Northern Gerbils | About
Jaclyn's Gerbilation!
National Gerbil Society Frontpage
Love Your Rodent! - A Rodent Care Website
Gerbil Genetics Calculator
windsweptrodents: Mongolian Gerbils and Syrian Hamsters

Magyar nyelvű oldalak

Mongol futóegér - Wikipédia
Mongol futóegér - repeta.hu
Mongol futóegér - háziállat.hu

Tenyésztők

R I C A N T A - rágcsálótenyészet
Zarposz Mongol Futóegér Tenyészet
Rágcsálótanya
Ursula hobbitenyészete
Adrika honlapja

Kereskedések

HorizontShop.hu - Horgászbolt és Díszállat kereskedés
Akabi Állatvilág
Állat áruház - Kedvenceink webáruháza
Tápfutár.hu - Kutyatáp, macskaeledel, haltáp, kisállat felszerelés házhozszállítás

Fórumok

Rodentológia o Fórum kezdőlap megtekintése
A mongol futóegér - Index Fórum
Fórum - Mongol futóegér
Mongol futóegér (Gerbil) fórum

Személyes honlapok - blogok

Állatklub - Horváth Zoli honlapja
Mongol futóegereim // Lucernaböde

További linkek kereséséhez

Mongol futóegér.lap.hu